top of page

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett behandlingsalternativ till stressrelaterade problem. KBT är en form av psykoterpi som inriktar sig på att varje patient ska vara delaktig i sin behandling. Kognitiv beteendeterapi utgår från varje patients sätt att se på sig själv, det kognitivt perspektivet och på dennes omgivning, beteende perspektivet. Att tänka negativa tankar som "jag kan inte" gör att en person, kanske omedvetet, blir nedstämd och drar sig undan från andra i omgivningen.

I behandlingsstarten bestämmer patienten tillsammans med terapeuten vad som ska ligga i fokus under behandlingstillfällena och vilka förändringar patienten vill uppnå med behandlingen. Det kan finnas olika problem som patienten har när denne söker sig till en KBT-terapeut. Problemen kommer att tas upp i behandlingen men fokus ligger i det som händer här och nu. Behandlingen är ungefär 20 tillfällen. KBT går ut på att varje patient ska få mer kunskap om sin egen person och i behandlingen tränar man på andra sätt att tänka. Man lär sig också att förstå känslor och beteenden på ett annat sätt.

Viktigt att säga är att kognitiv beteendeterapi kanske inte passar alla patienter. Därför är det viktigt att patienten känner förtroende för sin terapeut och kan diskutera hur man kan gå vidare. Kanske behöver man en annan form av terapibehandling. KBT kan idag också utföras via internet och då har man kontakt med sin terapeut via epost. Behandlingen går däremot till precis som vid en vanlig konsultation. Det finns också självhjälpsböcker, t.ex. "KBT akuten" och "KBT i utveckling : en introduktion till kognitiv beteendeterapi". de ovan nämnda litteraturerna kan man bland annat hitta på Adlibris.se.

bottom of page